Сайт оновлюється. Просимо вибачення за тимчасову відсутність частини матеріалів

Науково-пошукова робота "Ярослав Івашкевич - польський митець, народжений Україною"

11.05.2023

Науково-пошукова робота "Ярослав Івашкевич - польський митець, народжений Україною"

Днями серед закладів фахової передвищоі освіти відбувся обласний конкурс науково-пошукових робіт на тему «Україна очима зарубіжних письменників». Іллінецький АФК гідно представила успішна студентка лісогосподарського відділу Данеліна Ткач і виборола почесне ІІІ місце. Разом з керівником,викладачем зарубіжної літератури коледжу, Ренейською Н.І. одноголосно обрали дослідження краю дитинства, коренів духовного і творчого сходження польського письменника, громадського діяча Ярослава Леона Івашкевича, за словами якого «Україна - земля, близька моєму серцю..».

Студентка зробила плідну наукову розвідку: відвідала с.Кальник, де народився митець; ознайомилась з архівними матеріалами, світлинами, творчими наробками, що зберігаються в краєзнавчому музеї Кальницького ліцею ім.Ярослава Івашкевича; освоїла ази польської мови, відтворила в пам’яті епізодичне перебування в минулому в польському місті Стависько, де проживав із сім’єю і помер Івашкевич. Як результат – написання роботи «Ярослав Івашкевич – польський митець, народжений Україною», а також створення презентації і відеозвіту.

Данеліна з честю і гордістю популяризує постать земляка. Адже на думку фахівців, Я.Івашкевич був у ХХст. в Польщі чи не найосвіченішою і найвпливовішою людиною, яка стала прикладом високого таланту, єднання та дружби між українським та польським народами. І вже тоді пан Ярослав стверджував, що українці – ЄВРОПЕЙЦІ!

На тлі кривавої війни, розв’язаної росією, українському народові першим подав руку братської підтримки і допомоги польський народ. Студентка вважає , що сьогодні саме він заслуговує на повагу і шану, вдячність і прихильність українців, на вивчення польської культури, популяризації польської літератури. Приємно, що такі мислячі, виважені, творчі студенти навчаються в нашому коледжі. Майбутнє за такими молодими людьми! Слава Україні! Героям слава!

Поділитися: