Сайт оновлюється. Просимо вибачення за тимчасову відсутність частини матеріалів

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ НАВЧАННЯ ЩОДО ДІЙ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ

18.02.2022

  1. Порядок укриття в захисних спорудах

Укриття у захисних спорудах цивільного захисту є надійним способом захисту людей від засобів масового ураження в особливий період, а також під час надзвичайних ситуацій у мирний час та є основним видом колективного захисту.


Для колективного захисту людей передбачаються, як стаціонарні захисні споруди, так і укриття, які зводяться у короткі терміни з готових конструкцій, або обладнані в існуючих підвальних приміщеннях.


В Іллінецькому державному аграрному коледжі для колективного захисту студентів та працівників використовуються споруди подвійного призначення та найпростіші укриття.


Споруда подвійного призначення - це наземна або підземна споруда, що може бути використана за основним функціональним призначенням і для захисту населення.


Найпростіше укриття - це фортифікаційна споруда, цокольне або підвальне приміщення, що знижує комбіноване ураження людей від небезпечних наслідків надзвичайних ситуацій, а також від дії засобів ураження в особливий період.


Укриття населення в захисних спорудах і найпростіших укриттях проводиться за наступними сигналами оповіщення цивільного захисту: “Повітряна тривога”, “Радіаційна небезпека”, “Хімічна тривога”. Оповіщення здійснюється департаментом з питань цивільного захисту обласної державної адміністрації дистанційно, за допомогою електросирен, мережі радіомовлення всіх діапазонів частот і видів модуляції та телебачення.


До студентів, викладачів та працівників коледжу інформація про отриманні сигнали передається за наказом директора коледжу комендантами (вахтерами) навчального корпусу, гуртожитків з використанням двінка, гучномовців.


Терміновій інформації, що доводиться до населення, повинно передувати уривчасте звучання електросирен, наявних на відповідній території, а також звучання електросирен у запису, яке транслюється мережею радіомовлення та телебачення.


УРИВЧАСТЕ ЗВУЧАННЯ ЕЛЕКТРОСИРЕН ОЗНАЧАЄ СИМГНАЛ “УВАГА ВСІМ!”.


В коледжі даний сигнал дублюється короткими переривчатими дзвінками.


Почувши звук електросирени (переривчаті короткі дзвінки) необхідно негайно налаштувати радіоприймачі на хвилю Вінницького радіо, телеприймачі - на канал ВДТ і слухати подальше повідомлення департаменту з питань цивільного захисту Вінницької обласної державної адміністрації.


Повідомлення передаються неодноразово протягом 5 хвилин після подачі звукового сигналу “Увага всім!”. Вислухавши повідомлення, кожен повинен діяти без паніки і метушні відповідно до отриманих вказівок та рекомендацій, однією з яких є необхідність укриття в захисних спорудах і найпростіших укриттях.


Заповнення захисних споруд здійснюється по сигналу оповіщення «Увага Всім!». (завивання сирен, короткі переривчаті сигнали дзвінка коледжу).


Студенти, почувши під час перебування в коледжі, сигнал «Увага всім!» повинні:


- швидко і організовано зайти в аудиторію згідно з розкладом занять;


- уважно слухати і виконувати всі розпорядження викладача;


- організовано слідувати в разі потреби до укриття, пункту збору (евакуації);


- допомогти викладачу швидко провести перекличку.


Аналогічні дії передбачаються і при надходженні сигналу під час занять.


Люди, що укриваються у захисні споруди зобов’язані:


  • швидко та без метушні зайняти вказані місця в приміщенні захисної споруди;

  • виконувати правила поведінки, усі розпорядження старших групи;

  • підтримувати чистоту та порядок у приміщеннях захисних споруд;

  • утримувати в готовності засоби індивідуального захисту;

  • за необхідності виконувати роботу з подачі повітря· в захисні споруди;

  • дотримуватися правил заходів безпеки.

У приміщеннях сховищ та укриттів щодня треба проводити 2х разове прибирання приміщень силами людей за розпорядженням старших груп.


У захисних спорудах рекомендується: проводити бесіди, читання вголос, слухати радіопередачі, грати в тихі ігри.


КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ: Приносити легкозаймисті речовини або речовини із сильним запахом, громіздкі речі, приводити домашніх тварин, шуміти, палити, запалювати свічки, газові лампи, включати та виключати освітлення, ходити без потреби, брати інструменти, інженерні агрегати.


Після отримання сигналів “Відбій повітряної тривоги”, “Відбій радіаційної небезпеки” “Відбій хімічної тривоги” повернутися із захисної споруди (найпростішого укриття) до місця роботи або власного помешкання. Бути в готовності до дій за наступними можливими сигналами оповіщення цивільного захисту.


  1. Порядок проведення евакуації

В разі пожежі, виявлення вибухових речовин, розповсюдження небезпечних хімічних речовин та в інших надзвичайних ситуаціях в межах навчального закладу, що вимагають негайної евакуації подається сигнал «ТРИВОГА» (періодичний дзвінок один довгий, два коротких, може дублюватися голосовою командою чергового викладача).


Про виникнення НС інформується, в першу чергу, персонал, який може допомагати при проведенні евакуації людей із приміщення коледжу. Всі евакуйовані мають збиратися у визначеному місці для проведення переклички. Основне місце збору – площа перед коледжем, запасне – спортивна площадка. Після оголошення тривоги потрібно викликати рятувальників.


Після сигналу „Тривога" студенти повинні звільнити приміщення аудиторії під керівництвом викладача. Виходити із аудиторії бажано поодинці. Студенти мають залишити приміщення коледжу та без паніки, відповідно до плану евакуації, вийти до місця збору. Усі розмови та пустощі під час здійснення евакуації потрібно заборонити задля того, щоб зайвий шум не заважав чути усі команди та вказівки керівника групи.


На сходах під час руху студенти з однієї групи повинні триматися разом та організовано спускатися донизу по одній стороні сходів, друга сторона має бути вільною для руху студентів з інших груп, окрім випадку, коли сходи надто вузькі. Забороняється також випереджати групи студентів або окремих людей на сходах, що прямують до виходу.


Про всяк випадок потрібно також планувати додаткові заходи для евакуації дітей-інвалідів та дітей із неврівноваженим характером.


Кожна навчальна група, що прибула до місця збору по тривозі, повинна зайняти визначене місце у строю і не може його змінювати без розпорядження директора.


В місці збору викладач по класному журналу проводить перекличку, та здійснює доповідь завідуючому відділенням про евакуацію навчальної групи, яка в подальшому переходить в розпорядження куратора групи.


Після сигналу тривоги директор коледжу прибуває до заздалегідь визначеного місця збору студентів навчального закладу, куди надходитиме інформація від усіх підрозділів про перебіг евакуації.


Усі кухарі та прибиральниці, адміністративний та інший персонал за командою "Тривога" повинні негайно прибути до місця збору. Де перевіряються керівниками виробничих підрозділів з подальшою доповіддю директору коледжу.


Якщо когось немає, потрібно негайно розпочати пошуки відсутніх в усіх можливих місцях, де вони б могли перебувати.


Начальника пожежної охорони, що прибув на місце події, повинен зустріти директор і проінформувати його про перебіг евакуації.


По прибутті рятувального підрозділу його слід поінформувати про кількість евакуйованих із приміщення коледжу та про місце подій. Рятувальникам потрібно надати план евакуації.


Без дозволу пожежної охорони забороняється будь-кому залишати місце зібрання чи повертатися до будівлі, коледжу, окрім випадків, коли потрібно організовувати пошук людей у приміщенні.


Поділитися: